Šefo blogas

Viskas, ko nežinojote, apie gastro talpas

2020 - 07 - 17

Profesionalios virtuvės pasaulyje dažnai susiduriame su sutrumpinimu GN – „Gastronorm“ – europietiškos virtuvės įrangos standartu, skirtu įvardinti virtuvės indų dydžius, naudojamus profesionalioje restoranų ir kavinių virtuvėje. Kaip jis atsirado ir kokie yra GN dydžiai?

Truputį istorijos

„Gastronorm“ standartas atsirado praėjusio amžiaus septintajame dešimtmetyje Šveicarijoje, kai kelios Šveicarijos viešbučių asociacijos susitarė dėl standartinių virtuvės priedų ir indų, tokių kaip keptuvės, padėklai, vežimėliai ir kita, matmenų. GN standarto tikslas buvo maksimaliai išnaudoti orkaičių, krosnių ir šaldytuvų talpą, įvedant virtuvės reikmenų dydžius, kuriuos lengva tarpusavyje suderinti, nepaliekant nenaudojamų kampų.

Nors kai kurie virtuvės šefai iš pradžių buvo skeptiški ir teigė, kad neįmanoma standartizuoti gastronomijos, 1964 m. lapkričio 17 d. buvo pasirašytas susitarimas dėl pagrindinio GN 1/1 metrinio dydžio – 530 × 325 mm.

1993 m. „Gastronorm“ tapo oficialiu Europos standartu EN 631. Nenuostabu, kad šis standartas šiuo metu naudojamas beveik visame pasaulyje, išskyrus savo matavimo sistemą turinčias JAV.

GN talpų įvairovė

„Gastronorm“ talpos leidžia lanksčiai, efektyviai ir taupant vietą laikyti, transportuoti įvairius maisto produktus, jas galima talpinti ant transportavimo vežimėlių ir konvejerių. Gastro talpų dydis yra pritaikytas talpinti jas dažniausiai virtuvėje naudojamose vietose: plovimo kriauklėse, šaldytuvuose, šaldikliuose, orkaitėse, karšto vandens vonelėse, indaplovėse ir ant maisto ruošimo stalų.

„Gastronorm“ standartas sėkmingai naudojamas ir kitiems virtuvės reikmenims – pjaustymo lentelėms, nelimpantiems kilimėliams. Dauguma profesionaliems virėjams skirtų maisto produktų yra pakuojami taip, kad tilptų į Gastro talpas: šaldytos daržovės, iš anksto apketi duonos gaminiai, picos pagrindas ir kt.

Talpyklos dažniausiai būna pagamintos iš nerūdijančio plieno, metalo, padengto nelipnia danga, emaliuoto plieno arba plastiko (skaidrios arba neskaidrios). Kepimo padėklai ir nerūdijančio plieno talpos įprastai naudojamos kepimui orkaitėje, o polikarbonato ir polipropileno talpos yra tinkamos laikyti šaltus maisto produktus. Porceliano ar fajanso talpos labiau tinka maisto patiekimui.

GN talpų dydžiai

Pagrindinis formatas GN 1/1, kuris tarnauja kaip standarto etalonas, yra 530x325 mm dydžio. Visi kiti dydžiai yra šio standarto variacijos, pavyzdžiui, GN 2/1 yra 650x530 mm, o GN 1/2 – 325x265 mm. Štai GN 1/1 talpa gali būti pakeista dviem vienetais GN 1/2 talpomis.

Pagrindiniai GN talpų dydžiai:
GN 2/1 - 650 × 530 mm
GN 1/1 - 530 × 325 mm
GN 2/3 - 354 × 325 mm
GN 2/4 - 530 × 162 mm
GN 1/2 - 325 × 265 mm
GN 1/3 - 325 × 176 mm
GN 1/4 - 265 × 162 mm
GN 1/6 - 176 × 162 mm
GN 1/9 - 108 × 176 mm

Gastro talpos dažniausiai būna standartinio gylio: 20 mm, 40 mm, 65 mm, 100 mm, 150 mm, ir 200 mm. Talpų dangteliai (paprasti ir su išpjovomis samčiui) taip pat atitinka GN talpų dydžius.

Rečiau naudojami GN talpų dydžiai:
GN 2/8 - 325 x 132 mm
GN 1/12 - 162 x 88 mm
GN 2/24 - 132 x 108 mm
GN 1/18 - 108 x 88 mm

E-Gastro.lt rasite įvairių dydžių ir skirtingų medžiagų GN talpų.
Jei nerandate ko ieškote ar norite pasitarti, mielai padėsime – kreipkitės el. paštu eprekyba@balticmaster.lt ir telefonu +370 610 60 936.