Maisto švaistymas dar vis yra didelė problema: skaičiuojama, kad kasmet išmetama trečdalis viso pasaulio maisto – tai sudaro beveik 1,3 milijardus tonų. Lietuviai taip pat neatsilieka: Valstybinės maisto ir veterinarijos duomenimis, kiekvienas lietuvis kasmet išmeta apie 60 kg maisto, kuris dar galėtų būti suvartotas. Į kovą su tokiu švaistymu stoja restoranų šefai ir profesionalios virtuvės įrangos gamintojai, patariantys, kaip sumažinti nereikalingą maisto produktų eikvojimą.
Virtuvės įrangos gamintojos „RATIONAL International AG“ šefas Christopher Ball tikina, kad norint mažiau švaistyti maisto restorane, pakanka vadovautis keliomis taisyklėmis.
Pirmiausia, reikėtų vengti per didelio gaminamo maisto kiekio, vienas iš sprendimų – mažinti porcijas. „Sumažindami patiekalų porciją, mes tuo pačiu sumažiname ir nesuvalgytų likučių kiekį, tad iššvaistome mažiau. Verta pasitikrinti, kokio dydžio patiekalų porcijos yra priimtinos klientams, juo labiau, kad visada galima pasiūlyti pakartoti patikusį patiekalą“, – komentuoja C. Ball.
Antra – planuoti tikslius maisto kiekius. Tam padeda modernios virtuvės sistemos, kurios apskaičiuoja buvusius maisto kiekius pagal užsakytas porcijas ir gali nuspėti kiek produktų prireiks ateityje. Gerai surūšiuota receptų sistema bei receptų laikymasis taip pat padeda atsakingiau planuoti perkamo maisto kiekius.
Trečias virtuvės šefo patarimas – naudoti išmanią restoranų įrangą. „Naudojant tokias maisto gamybos technologijas, kaip „Rational“, sumažėja maisto produktų išmetimas ir jie panaudojami naudingiau. Be to, tokios „SelfCookingCenter“ funkcijos, kaip „Finishing“, leidžia greitai klientams patiekti iš anksto paruoštus ir šaldytuve laikytus patiekalus – tai irgi prisideda prie maisto švaistymo mažinimo, nes gaminame patiekalą tik sulaukę jo užsakymo“, – teigia C. Ball.
Pasak pašnekovo, mažesnis maisto produktų išmetimas turi dvigubą naudą: išsibandyti tinkamus porcijų dydžius ar naujus procesus užtrunka laiko, bet tai greitai atsiperka, nes mažiau pinigų išleidžiama maisto produktams ir tuo pačiu mažiau mokama už atliekų išvežimą.
Turint omenyje, kad maisto švaistymas yra itin glaudžiai susijęs su ekonominiais rodikliais, būtina mažinti jo išmetamus kiekius, nes vartojimui tinkami produktai gali padėti skurstantiems. 2013 m. duomenimis, net 767 mln. žmonių pasaulyje gyvena ekstremalus skurdo sąlygomis, t.y. pragyvenimui gali skirti mažiau nei 1,90 JAV dolerio per dieną.