Skaitmenizacija, tinklaveika, dirbtinis intelektas – tai aktualu ne vien informacinių technologijų specialistams, bet ir profesionaliems virtuvės šefams. Vis daugiau virtuvių įrangą gaminančių įmonių taiko naujus sprendimus. Ne išimtis ir „Rational“, Lansbergo miesto (Vokietija) gamintojai, besispecializuojantys maisto ruošimo prietaisų ir įrangos gamyboje.
Kaip skaitmenizuoti šnicelio gamybą? Kaip sukurti konvekcinę krosnį, kuri būtų tokia protinga, kaip ir asmuo, kuris ją naudoja? Ar tikrai pasaulyje komercinės virtuvės kiekvieną dieną tampa po truputį išmanesnėmis? Atsakymų į šiuos klausimus KTCHNrebel kreipėsi į dr. Peter Stadelmann, Rational vadovą nuo 2014 m. ir skaitmeninių sprendimų vadovą nuo 2018 m.
- Pone Stadelmann‘ai, konvekcinių krosnių gamybos įmonė turbūt nebūtų pirmoje vietoje, galvojant apie skaitmeninius sprendimus klientams. Kas būtent tai yra?
- Tai yra „Rational“ komanda, kuri yra visiškai susikoncentravusi į komercinių virtuvių skaitmeninimą. Tai ne vien mūsų sukurti prietaisai, tokie kaip „SelfCookingCenter“ konvekcinės krosnys ar multifunkciniai „VarioCookingCenter“. Mūsų komanda maisto gamybos procesus laiko kaip visumą ir bando nustatyti sritis, kur programinė įranga galėtų padėti dirbti efektyviau ir sumaniau. Tai ne tik maisto gaminimas, bet ir skirtingų procesų koordinavimas visame maisto gamybos procese. Mes subūrėme žmones, kurie dalyvavo įvairiuose procesuose, į komandą, siekdami sukurti naują verslo sritį naudojant šias skaitmenines paslaugas.
- Jūs paminėjote „dirbti sumaniau“. Išmanumas, šis žodis dažnai vartojamas „Rational“ komunikacijoje. Ar galėtumėte pasakyti, ką tai reiškia jūsų įmonėje?
- Kuomet kalbame apie mūsų prietaisus, išmanumą mes naudojame taip pat, kaip naudotumėme žodį „įgūdžiai“, kalbant apie žmogų. Kuo sumanesnis kažkas yra, tuo daugiau jis gali nuveikti. „SelfCookingCenter“ krosnelės yra montuojamos su jutikliais, nuolat stebinčiais maisto būklę ir visą gamybos procesą. Įrenginys lygina dabartinę būseną su šefo nurodyta. Mūsų maisto gamybos išmanumas — kitaip tariant, mūsų programinė įranga – pritaiko visą gamybos procesą norimam rezultatui. Įranga pašalina neveiksmingą maisto tikrinimo procesą arba jį sumažina. Taigi tai reiškia, kad rezultatų kokybė nepriklauso nuo žmogaus įgūdžių maisto gaminime. Net aš, nebūdamas šefu, galėčiau puikiai gaminti įvairius patiekalus.
- Prieš maždaug dvejus metus jūs palyginote „SelfCookingCenter“ su autonominiu automobiliu. Ar dar vis taip manote?
- Žinoma, „SelfCookingCenter“ konvekcinės krosnelės leidžia mus vykdyti „autonominį maisto gaminimą“ dėka išmanių technologijų. Mūsų aplinkoje daug prietaisų tapo išmanesni laikui bėgant, pavyzdžiui, fotoaparatai, automatiškai sufokusuojantys vaizdą ir šviesą. Automobiliai taip pat tampa išmanesni, tad ir konvekcinės krosnelės leidžia pasiekti puikių rezultatų, pasitelkiant naujas technologijas.
- Ar autonominiam maisto gaminimui dar yra reikalingas šefas?
- Iš tiesų, „SelfCookingCenter“ perima maisto gamybą iš šefo, bet ne visą procesą. Žinoma, kažkas turi nurodyti konvekcinei krosnelei, kokius patiekalus ruošti ir kaip juos ruošti. Po to viskas, ką reikia daryti virtuvės darbuotojui, tai sekti nurodytas instrukcijas. Kad viskas būtų dar paprasčiau, mes sukūrėme „MyDisplay“. Naudotojas ekrane mato nuotraukas ar paveikslėlius, pavyzdžiui, kruasano nuotrauką, ją paspaudus bus pateiktos visos instrukcijos. Taigi net ir nauji ar nepatyrę vartotojai galės pasiekti vienodai puikius rezultatus kiekvieną kartą.
- Y ir Z kartos atstovai jau prisijungė prie darbo jėgos ir jų lūkesčiai darbo vietoms žymiai skiriasi nuo jų tėvų. Ar „Rational“ turi sprendimą tam?
- Pirmiausia, norėčiau pasakyti, kad „SelfCookingCenter“ konvekcinė krosnelė yra didelis privalumas virtuvėje, ji net pati išsivalo. Virtuvės su mūsų produkcija yra modernios, o tai yra būtent tai, ko nori Y ir Z kartos atstovai. Moderniose virtuvėse taip pat sukuriama kitokia atmosfera, mažiau streso, mažesnis poreikis viršvalandžiams, mūsų įranga užtikrina, kad viskas pavyks puikiai.
- Kalbant apie skaitmenizaciją: programinė įranga užsakymams, robotai-padavėjai, staliukų rezervacija internete – visa tai skirta išoriniams maitinimo įstaigos darbuotojams. O kaip dėl virtuvės darbuotojų?
- Tam skirtas „Rational“ sprendimas, veikiantis nuo 2017 m. – „ConnectedCooking“. Tai debesija paremta internetinė platforma, naudojama jungti į tinklą „Rational“ produktus. Taigi šefas ar bet kas kitas gali valdyti ir sekti „SelfCookingCenter“ ir „VarioCookingCenter“ per atstumą, naudojant išmanujį telefoną, planšetinį kompiuterį ar asmeninį kompiuterį. Vienintelis dalykas, kurį reikia padaryti pačiam, tai įdėti ir išimti maistą – apie baigtą gamybos procesą jums praneša telefonas. Tuo pačiu jūs galite valdyti higienos duomenis, galima perkelti receptus iš vieno prietaiso į kitą, ir įrenginys net gali iškviesti techniką, gavus jūsų leidimą.
- Dirbtinio intelekto sistemos sugeba analizuoti didelius kiekius duomenų kartu su pavyzdžiais ir neatitikimais akimirksniu ir tai daro daug tiksliau negu žmonės. Ar galime tikėtis, kad robotai artimoje ateityje mums ruoš maistą?
- Vieną dieną galbūt ruoš, bet negalime tikėtis, kad jie jį kurs. Mūsų užduotis yra su technologijomis palengvinti gyvenimą virtuvėje, pakelti darbo virtuvėje efektyvumą ir standartus. Robotai neturi skonio receptorių, jie negali užuosti, bet jie gali pastoviai kartoti veiksmus neatostogaudami ar nesirgdami. Tai leidžia šefams koncentruotis į naujų patiekalų kūrimą, jų apipavidalinimą lėkštėje ir gardinimą prieskoniais ar kitais pagardais.
- Žmogaus ir mašinos sąveika gali būti įvairių formų. Ar „Rational“ pasirinkimo rankenėlės dienos suskaičiuotos?
- Ta rankenėlė yra vienas iš mūsų dizaino bruožų. Žinoma, bėgant laikui mūsų įrenginių valdymas turės pasikeisti. Papildytoji realybė, valdymas balsu ar judesio davikliai, yra daug galimybių, bet jos turi būti atsparios virtuvės sąlygomis, kur yra karšta, daug garų, riebalų ir triukšmo. Kaip jūs ir tikitės iš „Rational“, mes pristatome tik tas inovacijas, kurios atneš naudos mūsų klientams.