Jungtinių Tautų Organizacijos iniciatyva birželio 7-ąją, jau antrus metus iš eilės, bus minima Pasaulinė maisto saugos diena. Šią dieną gamintojai, vartotojai ir valdžios institucijos turėtų didesnį dėmesį skirti maisto saugai, kuri neretai laikoma savaime suprantamu dalyku, o ne daugybės specialistų nuolatinio darbo rezultatu.
JTO kampanijos tikslai remiasi šiais raginimais veikti:
• Vyriausybės privalo užtikrinti saugų ir maistingą maistą visiems;
• Žemės ūkio ir maisto produkcijos gamintojai turi perimti gerąją patirtį auginant ir gaminant saugų maistą;
• Verslas turi užtikrinti ir išlaikyti tinkamą maisto saugą;
• Visi vartotojai turi teisę į saugų, sveiką ir maistingą maistą;
• Maisto sauga yra bendra visų atsakomybė.
Dirbdami su profesionalia įranga virtuvėms, įgyvendinę daugybę virtuvės projektų Lietuvos restoranuose ir kavinėse, viešbučiuose ir kitose svetingumo paslaugas teikiančiose įstaigose, puikiai suprantame, kad norint užtikrinti tinkamą maisto saugą profesionalioje virtuvėje nepakanka tik palaikyti tinkamą higieną – maisto sauga apima daugiau nei vien švarūs gaminimo zonų paviršiai!
E-Gastro.lt specialistai dalinasi patarimais, kaip užtikrinti maisto saugą:
Rinkitės tik kokybiškus maisto produktus – nesvarbu, ar savo klientams siūlote karštą sumuštinį, ar tokius delikatesus, kaip austrės, atsakingai įvertinkite produktų šviežumą, kokybę ir tinkamumą vartoti.
Laikykite maisto produktus tinkamai – rinkitės profesionalius šaldytuvus ir maistui skirtas sandėliavimo patalpas. Itin svarbu nemaišyti skirtingų produktų, juos laikyti atskirose gastro talpose, jas žymėti etiketėmis ir lipdukais su galiojimo laiku. Visada atsižvelkite į maisto produkto tiekėjo ar gamintojo rekomendacijas, kaip reikėtų laikyti produktus atidarius jų pakuotę. Rekomenduojame mėsą ir kitus greitai gendančius produktus vakuumuoti.
Gaminkite laikydamiesi švaros rekomendacijų – naudokite skirtingus peilius ir pjaustymo lenteles skirtingiems maisto produktams, pavyzdžiui, mėsai skirtos lentelės nenaudokite pjaustyti daržovių ar duonos. Pavyzdžiui, „Hendi“ siūlo pjaustymo lenteles, sužymėtas spalvomis, kad virtuvės darbuotojai jų nemaišytų: balta skirta pieno produktams ir duonai, geltona - paukštienai, mėlyna - žuviai, raudona - mėsai, ruda - virtai mėsai ir dešroms, žalia - daržovėms, violetinė - alergiškiems žmonėms. Taip pat patariama naudoti skirtingus peilius mėsai, daržovėms ir duonos gaminiams.
Tinkamai apdorokite maisto produktus vartojimui – naudokite tik profesionalią virtuvės įrangą, leidžiančią sekti patiekalų gaminimo receptūras ir pasiekti tinkamą temperatūrą. Profesionalios maisto ruošimo įrangos gamintoja „Rational“ ne tik siūlo išmanų gaminimą, bet ir pateikia informaciją apie anksčiau gamintų patiekalų temperatūrą. Pavyzdžiui, jei kiltų klausimas, ar klientui prieš kelias dienas buvo pateikta tinkamai pagaminta lašiša, jūs turėtumėte įrodymą, kokios temperatūros buvo paruoštas patiekalas, ar tai atitinka receptūrą ir pan.
Užtikrinkite aukščiausios higienos reikalavimus – virtuvėje naudokite tinkamas valymo priemones ir maisto ruošimo zonoms pritaikytą chemiją. Prižiūrėkite naudojamas indaploves, kad jose nesikauptų maisto likučiai ir nešvarumai. Švari turi būti ne tik aplinka, bet ir virėjų apranga – naudokite prijuostes!
Nerandate, ko ieškote, ar reikia patarimo?
Kreipkitės el. paštu eprekyba@balticmaster.lt ir tel. nr. +370 610 60 936